Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

Kam zmizeli motýli

„Když chlapci jarem rozcuchaní, bělásky v hrsti nosili, běloučký pel jim zůstal v dlani. Ubohá křídla motýlí!“ Tento začátek básně napsal Jaroslav Seifert, obdivovav jistě těch 2700 druhů motýlů, kteří nás mají dle knih obletovat. Tuhle jsem listoval jednou z nich a žasnul nad nádherou čeledích jmen, kterými jsou tito hmyzové častováni; pupencově pupenkovití, jemně drsnohřbetkovití, frňákovníkově chobotníčkovití, zcela zapouzdrovníčkovití, nemilosrdně drvopleňovití, třesivě chvějivkovití, případně vilně makadlovkovití... Křídelnatě naladěn a s badatelskou horečkou jsem se vydal vyhledat mosazníčkovité, malinovníčkovité, molovité, případně pak jakékoli jiné, abych se vrátil šupinatokřídle zklamán, nespatřiv za celé odpoledne byť jedno jediné křídlo lepidoptera. Tedy až na dvě, abych zavdal zadost pravdě...

Ona křídla patřila žluťáskovi čilimníkovému, jak jsem hbitě vyhledal v těžce se pronášené bichli. Hnal jsem se za tím imágem přes půl louky jak lord Castlepool, abych nakonec, znaven těžkým dechem třicátníka, vzdal marný lov. Napadla mne přitom jiná část již zmiňované básně:

A babočka a oko paví,
když atlas jsem si rozvíral,
na mapě sedí blízko Jávy;
a na Borneu admirál.

Zvláštní je, jak někdy pár slov rozpoutá přehršel vzpomínek. Naposledy mne tato slova napadla při maturitě, když jsem měl zarecitovat něco z tvorby Devětsilu. Pěkně se to tehdy propojovalo se zeměpisem a biologií, z kterých jsem měl terpve bojovat. Popravdě řečeno jsem si tehdy dovolil drzý kousek, když jsem odrecitoval náležitě upravenou druhou sloku:

Motýly znám i každou kytku.
Hle, právě sedl na římse,
žluťásek! Kdepak mám svou síťku?
Však nesmím ven, je čas maturit, já učím se.

Když se čilimníkovec třepotal do dáli, pomyslel jsem si, kam všichni motýli zmizeli. Kam zmizeli všichni ti monarchové, batolci, bělopásci, okáčové a otakárkové…? Kde je konec dlouhozobkám, jetelovkám, kropenatcům, vřetenuškám? Kam se poděli přástevníci, hnědáskové a běloskvrnáči? Posadil jsem se na svah a přemýšlel, můžeme-li za to my, planetěvládnoucí, případně může-li  za to cosi jiného. Nakonec jsem si namluvil, že jsou všichni motýlové jenom poschovávaní, a odrecitoval mizejícímu Emanuelovi poslední sloku:

Hleděl jsem dlouho v očka křídel,
zatajiv dech, bych nesvál pel.
Dokud jsem hezčí neuviděl.
Pak na síťku jsem zapomněl…

 

 

Reklama

na přání asfa…