Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

Trafiky – počátek korupce

Politikové si před demisí vlády zase před očima přidělili trafiky a tváří se blahosklonně, ve vnitru neochvějně přesvědčeni, že konají neoddiskutovatelné dobro společnosti.

Jsme tak svědky příchodu věcí neznalých trafikantů na lukrativní místa, kde odsedí svou věc, a s úsměvem na tváři potom odpovídají na jakékoli dotazy obecnými frázemi, použitelnými pro každou situaci. Nejznámější trafikant, omdlévající chlapík Tvrdík, najednou zcela bezpečně ovládá rozdíly mezi Boeingy a Airbasy, předkládá grafy s ropnou strmicí a zasvěceně vypráví o zlých nízkorozpočtových aeroliniích, ničících hodné, drahé, ale domácí ČSA. Až by mu jeden věřil, že mu byl v armádě vmontován do hlavy radar na včasné zaregistrování jakéhokoliv nebezpečenství a následného vyvedení letky do bezpečí. Když však vyšel ze své trafiky a slyšel o ekonomických ztrátách ČSA, už neomdléval. Vždyť žádné letadlo nespadlo, že? A promiňte, musím, coby vedoucí kampaně ČSSD podržet panu Paroubkovi deštník nad hlavou, co kdyby teď, náhodou, pod vedením diletantů, nějaké spadlo! V jedné linii těžké trafikantské váhy nám eurokomisař Špidla předkládá pěkně vybarvené demografické křivky, mhouří se za brýlemi při ošemetných otázkách pracovního trhu a diskriminace a potí se při zmínce o své angličtině for beginners. Well, mais, je parle français, vážení! A Brusel? Mají tady čůrajícího chlapečka, výborné hranolky a ta čokoláda! – žádné rostlinné tuky, představte si… Dorazilo mne pan Kott, který se vpil až ke zdravotní pojišťovně. Jeho prvním krokem pravděpodobně bude připít si na zdraví pořádně velkým panákem, aby nezakřikl své štěstí.

 

Kolik dalších trafikantů je zapomenuto v menších a nejmenších trafikách? Kolik jich sedí na místech, o nichž nevědí téměř nic, a ani se přitom nezardí studem? Kolik se naparuje doma svým odborným vedením a na polstrované stoličce se vrtí dobře placenou bezradností? Kolik z nich denně vylepuje políček naší mravní nesmělosti?

Reklama

 

Abych ale nezapomněl- kdy si konečně přiznáme, že trafikanství je druh všedností zjemnělé korupce, nepokrytě jizvící společnost formou nebetyčného výsměchu a dokazováním neomezené moci? Snad zítra..

 

PS: tímto se samozřejmě omlouvám trafikantům, prodávající Respekt a jiné čtivo…