Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

Partie o Lisabon

Sehrána roku 2009. Za bílé Václav Klaus, za černé José Manuel Durão Barroso...

Po zjevně zmanipulovaném nedorozumění na počátku si prezident Klaus pojednou uvědomuje, že je zatlačen do kouta. Po obratném manévrování dospěje pouze do protějšího rohu, přičemž počíná některé soupeřovy figury přehlížet, některé zastiňovat. José Barroso důrazně protestuje.

diagram 1:

Reklama

<!–[if !vml]–>Diagram 1<!–[endif]–>

JB: Pane prezidente, prosím, uvědomte si, jakou mám převahu. Další boj je zbytečný. V královské hře je tvrdohlavé pokračování ve zjevně beznadějné situaci považováno za neúctu k soupeři! Následujícím tahem budu matit.

VK: Pane Barroso, nedílnou součástí naší partie je Listina základních práv, která mi dává záruku bojovat až do posledního dechu. Navíc velmi dobře víte, že má pozice je hole remízová! (odhaluje situaci na šachovnici)

diagram 2:

<!–[if !vml]–>Diagram 2<!–[endif]–>

JB: Ale pane prezidente, opomenul jste mého černého koně! (odstrkuje ruku pana Klause, která se pokouší zakrýt černého jezdce) Mat! (šibalsky se usmívá)

diagram 3:

 

<!–[if !vml]–>sachy61.jpg<!–[endif]–>

VK: To je ovšem zásadní nedorozumění. Mám vyjednánu trvalou výjimku pro jakýkoli případ ohrožení národních zájmů. Má právní jistota je ohrožena, je ohroženo postavení naší země, vystavujete mne a můj národ novým rizikům, které jsou neakceptovatelné. Ze svého postavení vyvozuji jediné. Je na řadě tzv. Lisabonská Klausule, v které se praví následující: „Jsou-li ohroženy národní zájmy, je čas na matový ústup. Jiří?! (k šachovnici přiskakuje Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, a vyroluje na boku nový sloupec pro ústup bílého krále)

diagram 4:

<!–[if !vml]–>sachy41.jpg<!–[endif]–>

JB: (nevěřícně hledí na novou situaci a posléze se usměje) Pane prezidente, to nic nemění na tom, že jste i nadále v matu!

VK: (nejdříve pohlavkuje vedoucího Kanceláře sebe sama) To je skandální požadavek, na který nelze přistoupit za žádných okolností! Prohrát? To fakt neumím. Smysl života je být. A smysl života je o něco se pokoušet. Nic víc, nic méně. Pane Barroso, trochu Vám rozšířím obzory! (rozšiřuje šachovnici o další sloupce a schovává se za hradbu dam)  A teď se všichni těšte na mat!

diagram 5:

<!–[if !vml]–>Diagram 5