Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

Na kamíncích po jaře

Mám to štěstí loudat se do práce. Na rozdíl od pana asfa mám štěstí také na setrvávání na povrchu. Pan asf jde, ovšem, více do hloubky…

Do prvního zvonění daleko, ještě dále k hodinám. Postarší paní se neobjevují, pravděpodobně není na maloměstě kam spěchat. Zato potkávám místního staříka s bílým plnovousem, který neustále posmrkává, něco brble a míří od nikam do nikam, doprovázen prorezlou károu z dob pětiletek a odérem od konkurence. Pokoušel jsem se onehdy odposlechnout jeho tajemné bílé mrmlání, nevyzvěděl jsem však nic jiného, než co bych už o blbém stáří nevěděl. Prý je to všechno na ovno, pro ty, co ještě nevědí. Kdyby se pan Bělovlásek, tak mu pracovně říkám, potkal s asfeho Louskáčkem, jistě by spolu vykouzlili Maškarádu, a poté si šli vyzvednout, jen tak mimochodem, Thálii. Sekundabalerína a Poslední Arbenin. Poklona. Bez díků, byly by sprosté. Opona.

Bádám nad maličkostí, zda se dá zároveň loudat, a navrch jen tak posedávat. To abych naštval všechny kravaty ve sklenících. Bádám a sedím, park před sebou. On je to dost zvláštní park. Předně je to místo, které si oblíbily ploštice, pořádajíce v něm největší ploštičí orgie v republice, a podruhé pak, že v něm plavou kapři. Tedy oni plavou skrze něj, to když se vypouští Svět a ubozí paprskoploutví nestačí uhnout. Většinou u toho vypouštění vypustí duši, vídám jim to na očích, které němě odříkávají, jaké to je uniknout z onoho Světa na onen svět.

Blíží se doba těch, kteří si spletli čas, a spěchají jej zavčas předehnat. Povětšinou se poznají tak, že mají kruhy pod očima. Olympijské. V tom jejich spěchu už to posedávání přestává být ono bezesmysluplné, a přestává mne bavit.

Reklama

Zvedám se a jdu se ještě chvíli brouzdat malými kamínky, těmi pozůstatky boje s klouzavou zimou. Je jich letos tolik, až to na chodnících vypadá jako v malém kamenolomu. Pokaždé si říkám, kam po zimě ti malí bratři šutrů mizí. Jestli je nějaký centrální sběrový tábor pro vysloužilé posypové kamínky. Zvedám jeden z nich a prohlížím jej. Žula. Švédská. Zaručený posyp.

Blíží se první zvonění a čas se znova rozbíhá. Kníže Arbenin si v dálce odplivuje. V ještě větší dálce pan asf pozoruje docenty z matfyzu;  oko za oko rovná se pouze naoko, ucho spočítá kdejaká baba, dlouhý nos je potom roven Cyranovi.  Zima je v trapu, jarní Impérium vrací mezi kamínky úder…