Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

Malé volební machinace

Občas hrozí prohra. Proto je občas potřeba vítězství trochu pomoci.

Do Senátu se volí na základě zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky. V příloze č. 3 § 59 tohoto zákona dále stojí:

V případě, že počet obyvatel v některém volebním obvodu poklesne nebo se zvýší o 15procent oproti průměrnému počtu obyvatel připadajícímu na jeden mandát v České republice, změní se území volebních obvodů. Změna se provádí pouze v letech, kdy jsou vyhlášeny volby do Senátu.

Letos se tato změna udála pouhý den před vyhlášením voleb. O stanovený koeficient vrostl počet obyvatel v pěti senátních obvodech (č. 16 sídlo: Beroun, č. 21 sídlo: Praha 5, č. 28 sídlo: Mělník, č. 30 sídlo: Kladno a č. 41 sídlo: Benešov). Pod limit naopak klesl počet obyvatel u volebního obvodu č. 75 sídlo: Karviná (část Karviné).

Reklama

Změna území těchto obvodů přináší úpravu obvodů sousedících. Kdo ale tuto změnu navrhuje? A proč zrovna těch oněch konkrétních obcí? Zjistit vskutku nemožné.

Teď k té manipulaci.

Odborně se jí říká gerrymandering. Představte si zjednodušenou mapu ČR. V této mapě je patnáct obcí. Z voleb mají vzejít tři senátoři. Volby dopadly takto…

Teď pojďme rozdělit území na červený, zelený a bílý  okrsek. Prvním rozdělením jdou do senátu tři modří, každý z nich porazil bílého kandidáta v poměru 3:2. Celkově volby dopadají naprosto jednoznačně, 3:0 pro modré.

V druhém případě dochází ke změně volebních okrsků. Pojednou do senátu postupují dva modří a jeden bílý (z bílého okrsku). Volby přitom dopadly stejně, pouze se změnily okrsky… Výsledek voleb, 2:1 pro modré.

Třetí případ ukazuje situaci, kdy změnou hranic v tom stejném případě volby vyhrávají dva bílí kandidáti. Modrý kandidát sice ve svém červeném volebním okrsku sice získal sto procent, to ale nikoho nezajímá. Fór je v tom, že volby takto v celé oblasti dopadají 1:2 v neprospěch modrých.

 

Tolik teorie. Naivně jsem si myslel, že praxe je jiná. Stačí se ale podívat na volby u nás. Přeložíte-li mapu senátních oblastní přes okresy, vynoří se neskutečné množství podivností…

Bíle jsou znázorněny senátní oblasti, fialově bývalé okresy.

 

Asi nejpodivnějším je okrsek přímo u nás na jihu, České Budějovice. Hybrid nad hybridy. Když jej přiblížíte, objeví se ještě podivnější výsek v severní části. To jsou Horní Kněžeklady. Patří pod senátní obvod Český Krumlov…

Pepo, už jsi viděl výsledky minulých voleb v Horních Kněžekladech? Oni tam volili všichni bílé? Opravdu? Kolik to bylo? Sedmdesát hlasů. Hmm, to je dost. Tak víš co, příště je přesuneme pod vedlejší obvod, tam bílé nevolí skoro nikdo…

V roce 2010 prohrál Bedřich Moldan v souboji o senátorské křeslo s Petrem Bratským. Prohrál o pouhých sedmdesát hlasů…