Reklama
 
Blog | Martin Rosocha

1907 – co se dělo před sto lety

1907, ten rok už dnes pamatuje z osobní zkušenosti jen hrstka nejstarších kmetů. Bylo na něm vůbec něco zajímavého? Posuďte sami.

Avignonské slečny jsou ošklivé jak noc a ještě k tomu lehké a z bordelu. Když je v roce 1907 Pablo Picasso představuje, téměř nikdo ho nechápe. Ono to s tím chápáním není mimochodem o moc lepší ani o sto let poději – a to se obrazu snažíme přijít na kloub skrze fraktály a teorii chaosu. Sám Picasso si s tím hlavu příliš nelámal: “Neumím číst anglicky,a proto jsou pro mne anglické knihy prázdné. To však neznamená, že anglický jazyk neexistuje; proč bych však měl vinit jiného než sebe samého,že nerozumím ničemu, o čem nic nevím?" Kubismu zdar.

“Německý národ a německé vojsko jsou zdravé,” pravil na svoji obranu Bernhard Heinrich von Bülov, Říšský kancléř, k tzv. Eulenburgově aféře, týkající se “slavného” zákona 175 o homosexualitě.

To ostatně v tomtéž roce více než svědomitě dokazuje generál Lothar von Trotha v Namibii, kde v době Honu na Afriku páchá na národě Hererů první genocidu 20. století. Po bitvě u Waterbergu ukončuje tříletou rebelii, vedenou Samuelem Maharero, nahnáním Hererů do pouště Namib, kde podle odhadů najde smrt 80 procent (65 000) hererské populace.

Reklama

Tou dobou James Murray Spangler vynaléza vakuový vysavač a zemětřesení v Kingstonu na Jamajce usmrtí 1000 osob. V Berlíně je podle projektu Karla Friedricha Schinkela dostavěn hotel Adlon, slavný netknutím dopadajících bomb za druhé světové války a skandálem Michaela Jacksona, který zde v roce 2002 málem vyhodil z okna svého potomka.

Nový Zéland přestává být britskou kolonií, Kuba si užívá už rok správy USA, které zatím přiznávají Oklahomě status 46. státu. Oproti tomu se Korea stává protektorátem Japonska.

V polovině roku se koná druhá Haagská mírová konference, kde se mimo jiné dohodnou „maličkosti“ jako Dohoda o mírovém urovnání mezinárodních sporů a Stálý smírčí soud. Neutrální mocnosti jásají nad rozšířením práv, ale také povinností svých neutralit (pro nastávající desetiletí obzvláště pozoruhodné). Námořnicí od této konference vědí, jak správně bombardovat…Tím pravděpodobně nejzajímavějším je ale formule o ultimátu a jasném vypovězení války před započetím bojů. Pravidla o vedení pozemní války jsou nastavena jasně, jasné je dnes již také jejich naprosté nedodržování v pozdějších letech. Jako výsměch se může zpětně jevit Martensova klauzule, jenž praví: „Dokud nebudou stanovena další pravidla, není dovoleno vést konflikt všemi prostředky, které existují… …jak je patrno ze zvyklostí existujících mezi civilizovanými národy, ze zákonů lidskosti a z požadavků veřejného svědomí,…“ Tentokrát zdar morálce.

Roku 1907 se může řádně nafouknout jmenovec Zázračného chlapce z Chesteru, Michael Owen, jenž představuje světu přístroj na vyfukování lahví. Paul Cornu, který plní sen Leonarda Da Vinci, vzlétá s vrtulníkem. Bratři Lumièrové, pokládající základ barevné fotografii svou autochromovou metodou. Viva RGB!

Původně nečistota ytterbia, pak nový prvek, lanthanoid, po dlouhých sporech pojmenovaný jako odvozenina od latinského pojmenování Paříže – Lutetia, lutecium, odkrývá v roce 1907 své bytí. Na své řádné využití čeká dodnes… Není známo, zda se o jeho objevu dozvěděl Dmitrij Ivanovič Mendělejev, který naopak své bytí na této planetě roku 1907 ukončil.

Svět se valí dál na valivých ložiskách „kuličkového“ Fiedricha Fischera a první ročník slavného závod Peking – Paříž vyhrává Ital Scipione Borghese s vozem Itala.

Svět opouští genialita Edwarda Griega, umírá také nositel vůbec první Nobelovy ceny za literaturu Sully Prudhomme, pouhý rok si užíval stejnou cenu Giosuè Carducci, jenž kritizoval poměry v Itálii ve stylu: „vyzdvihuji heroickou minulost Itálie v protikladu k současnosti, kterou považoval za dekadentní.“ Nadčasové, univerzální…

Místo nich se objeví jiní géniové, surrealistka Frida Kahlo, či mistr Sci-Fi Robert A. Henlein… Narodí se také Claus von Stauffenberg, pozdější neúspěšný strůjce atentátu na Hitlera nebo Alberto Moravia, který mimo své skvělé romány po sobě zanechává citát, který bezpečně odhaluje definici diktatury: „…je státní forma, kde se všichni bojí jednoho a jeden všech.“

A u nás? V lednu toho roku jsme se mohli radovat ze všeobecného volebního práva, Viktor Ponrepo otevřel U modré štiky v Praze první biograf, vrchlického hrou Godiva bylo slavnostně otevřeno Městské divadlo na Královských Vinohradech, v Praze se sletěli popáté hromadně sokolové, papež blahoslavil Zdislavu z Lemberka Zemřel největší kritik Rukopisů, Jan Gebauer, dále první předseda Obchodní komory a velkoobchodník železem, „uvědomělý a rozhodný Čech“ Bohumil Bondy, narodil se stínadelník Jaroslav Foglar či František Filipovský…

PS: „Co mohou vědět o Anglii lidé, kteří znají jenom Anglii?“ pravil nositel Nobelovy ceny za literaturu 1907, Joseph Rudyard Kipling.

Bez komentáře 🙂